Jelenia Gora

Tot medio 1945 lag Jelenia Góra (Duitse naam Hirschberg) op Duits grondgebied als onderdeel van de Duitse provincie Silezië. Na WO II, toen Silezië als een van de zogeheten Westgebieden onder Pools bestuur kwam, is de regio het toneel geweest van een ingrijpende etnische zuivering waarbij de Duitse bevolking massaal werd verdreven. De Poolse autoriteiten doopten de stad om tot Jelenia Góra en de nieuwe bewoners die er hun intrek namen, kwamen voor een groot deel uit de oostelijke provincies van Polen die waren geannexeerd door de Sovjet-Unie.

Doordat Jelenia Góra geen toneel van oorlogshandelingen is geweest, is de plaats vrijwel ongeschonden uit WO II gekomen. Het oude stadscentrum (Stare Miasto) is zeer de moeite waard, met zijn gekleurde huizen, winkeltjes en pleintjes. De huizen langs het marktplein hebben allemaal een booggewelf, dat in de zomer koelte geeft en ‘s winters beschermt tegen sneeuw en gladheid. In het centrum zijn ook 3 bijzondere kerken die opengesteld zijn voor publiek.

Net buiten het oude centrum is de dagelijkse markt.

Jaarlijks is in Jelenia Góra de viering van de September van Jelenia Góra en in juli het internationaal Straattheater-Festival.

Jelenia Góra heeft een eigen internetsite met allerlei toeristische informatie: www.jeleniagora.pl

Terug naar Bezienswaardigheden